Här huserar ett fruntimmer som börjat blogga på gamla dar. Jag kommer att skriva om allt som faller mig in. Hemmet, familjen, Jämtlandsstugan, trädgård men framför allt kommer nog mitt pysslande att ta överhanden.

onsdag 21 juli 2010

Lillsandsvallen

Första dagen som vi besökte Lillsandsvallen var det sommarfest, Gudstjänst, intågande av diverse spelemän och sen serverades det Bu-mat som är en massa olika ostar, kams och kjesfil.
Vi har testat den här bumaten tidigare och var väl egentligen bara intresserade av musikuppträdandet som skulle komma.
Crossroads från Rissna är två män som spelar covers alldeles förträffligt och vi lyssnade på några låtar men var tyvärr tvugna att gå eftersom vädret slog om från strålande till fruktansvärt kallt på bara några minuter så vår lilla Nathalie ville hem.
Vem kunde tro att det skulle slå om så fort.
Vi fick i alla fall njuta till några låtar med Crossroads.













Varje Tisdag under sommarn är det Kolbulle-kväll på Lillsandsvallen och när vi är här uppe vill vi vara med om minst en av dessa. Det är lite musikunderhållning med dragspel och gitarr och sen sitter man ute i det fria vid långbord och avnjuter delikatessen.
Kolbulle är en underbar maträtt för de som inte är så noga med fettintaget.

Man vispar ihop mjöl och vatten till en smidig konsistens och blandar i salt efter behag som "Farbror Melker" i Saltkråkan sa och sen när man steker själva kolbullen över öppen eld i en stekpanna (går bra med en vanlig grill). Först för-steker man lite fläsk och sen slår man på smet, ungefär som till en pannkaka. Sedan vänder man på härligheten och serverar den med Lingonsylt. Hur mumsigt som helst.
Varför det kallas Kolbulle är för att detta var den mat kolarna i sina Milor ofta hade som sin enda föda.
Här nedan syns hur det gick till och på nedersta bilden är vår minsting Nathalie med sin allra första kolbulle.





















































Kul är det när man träffar på tjocka släkten häruppe också. Berit i röda tröjan är mitt kusinbarn och här sitter hon med sin familj.












De hade också på kolbullekvällen uppvisning av diverse veteranbilar. Visst är det häftigt med dessa "raggarbilar" men det intresserar mig inte så värst egentligen.
Kram på er alla Maidi




























22 kommentarer:

  1. Hrm kolbulle har jag aldrig hört talas om så där fick jag lärt mig något nytt så här på kvällskvisten..lät inte så gott till att börja med men med lite mer ingredienser så skulle jag gärna satt i mig en sådan...

    Ha en underbart skön kväll/Anne

    SvaraRadera
  2. Det var mycket smaskens du skriver om här *ler*. Kolbullar verkar vara väldigt populärt och varje ställe med självaktning har just det till försäljning. Kams är så himlans gott.

    Jag vet inte om Ulla Mona har ringt dig? Det blir ingen tur bort till dig.

    Kram
    strömma

    SvaraRadera
  3. Det lät gott med kolbullar, och mysig stämning verkade det vara.

    SvaraRadera
  4. Kolbullar är grejer det!! Så enkelt och så gott. Men de måste stekas i gjutjärn - vi gick på och köpte den där nya lättmetallsvarianten - bah, vilket skräp!

    "Raggarbil" måste man åka för att förstå tjusningen med, har jag blivit varse ;)

    SvaraRadera
  5. Kolbullar, aldrig smakat. Vad roligt med alla dessa lokala maträtter, speciellt om det finns en historia bakom. Det liknar mycket lufsa som man äter på Öland , om man byter ut "pannkakssmeten" mot riven potatis. Det här kallar jag semester....att uppleva något genuint. Ha det gott däruppe i norr. Kram Eva

    SvaraRadera
  6. Mmmm, jag tycker att kolbullar verkar jättegott, om än kanske inte så näringsmässigt riktigt! Men man äter det ju inte varje dag!
    Här i Skåne har vi något som kallas "äggakaga" och som serveras med stekt rimmat fläsk och lingonsylt och som är helt underbart, tycker jag!
    Alla landskap har sina specialrätter!
    Godnatt, kram, Monica

    SvaraRadera
  7. Kolbullar är mums! Finns nog i alla landskap i olika varianter. Det är roligt att pröva lokala delikatesser och vara med om lokala evenemang. Ha det bra!

    SvaraRadera
  8. Intressant, verkligen! Kul att få lite info om lokala maten norröver! Ni verkar ha det bra!
    Agneta kramar

    SvaraRadera
  9. Kolbullar har jag hört talas om men aldrig smakat men det låter ju inte så tokigt!
    Ha det gott!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  10. mmmmmmmmmmmmmkolbulle låter himla gott! kramis semlan

    SvaraRadera
  11. Kolbulle är riktigt gott.
    Kolbullekvällarna verkar vara ena mysiga tillställningar.
    Kram:)

    SvaraRadera
  12. Den där grillen såg ju häftig ut och maten verkade intressant....nu blev jag hungrig...
    Kram Elle

    SvaraRadera
  13. Låter spännande med kolbullar.Det är roligt med alla dessa olika landskapsrätter.
    Ni har dt tydligen jättebra. Fortsätt med det.
    Anje

    SvaraRadera
  14. Inte intresserad av raggarbilar säger du...har du glömt Raggar-Gunnar nu då?? ;D

    Mvh
    Frida

    SvaraRadera
  15. Ni verkar ha så sköna dagar! Intressant att höra om kolbullar, aldrig hört talas om såna förr!
    Här fortsätter jag röja, lite i taget.
    Ha en fin helg!
    (och så söt Nathalie är)

    SvaraRadera
  16. Trevligt med dessa sommarfester som roar både stor och liten, blivit sämre att besöka dem, men kanske det kommer med barnbarnets ålder och nyfikenhet. Kolbulle skulle jag nog kunna tänka mej, är nog gott om det inte är enda födan förstås. Kramar och ha det gott uppe i ert paradis. Birgitta

    SvaraRadera
  17. Mysigt det ser ut!
    Synd att det blev så kallt.
    Jag är i Malung nu och här var det bara 6 grader igår morse! Brr, känns som hösten närmar sig.
    Gäller att njuta av sommaren så länge vi kan.
    Ha det gott!
    Kram Milla

    SvaraRadera
  18. Hej!
    Låter att ni haft det jätte roligt!
    Har det bra!
    Kram Sirpa

    SvaraRadera
  19. Det verkar inte så värst lugnt för dig nu under semestern. Tonåringar är mest van att det ska hända saker mest hela tiden och yngre barn är oftast också rastlösa.

    Vi kan kanske ta det nån annan gång när du är uppöver och in till stan med en fika.

    Ja, det är inte många lugna stunder här hos mig. Jag har varit barnvakt idag till barnbarnet som blir 4 år i höst. Föräldrarna gifter sig 1/8 och det är lite runt det innan också som dom ska fixa.

    kram
    strömma

    SvaraRadera
  20. Har inte ätit varken kolbullar eller kams.
    Bor förstås för långt söderut.
    Nu har verkligen vädret slagit om, så det får bli innesysslor.
    Dammsugning t.ex...
    Kram
    Agneta

    SvaraRadera
  21. Får väl stå och vakta sen att ingen kommer och placerar ngt mitt på golvet i min verkstad sen då jag är klar. Och vakta mej själv också förstås! Nu måste utrymmet få användas till det som det är tänkt till... :)
    Ha en fin söndag!

    SvaraRadera
  22. Hej!Åh vad jag blev nostalgisk och det kommer alltid tårar när jag känner av mitt Jämtland.Fina foton och så mycket jämtlänskt du visar.
    Och så gott med kolbullar.
    Tack för ditt besök i min blogg.Är inte så aktiv i den längre.Och det är riktigt att min kära dotter vuxit upp i Jämtland på Frösön.Hon var 11 när vi flyttade till Tjörn.Hon bor nu i Italien sedan 16 år.Ska titta in hos dej ibland när jag får hemlängtan.Den blir starkare ju äldre jag blir.
    Och vilket härligt torp ni har!!!!
    Ha det bara bra!!!
    Ma syns!!!

    Kramar Kajsa

    SvaraRadera

Bloggintresserade

Bloggarkiv