Här huserar ett fruntimmer som börjat blogga på gamla dar. Jag kommer att skriva om allt som faller mig in. Hemmet, familjen, Jämtlandsstugan, trädgård men framför allt kommer nog mitt pysslande att ta överhanden.

onsdag 15 september 2010

Vinst och boktips

Idag fick jag ett spännande brev från Finland. Jag har aldrig någonsin förut fått ett brev från Finland men jag hade mina aningar om vad det var.
Jag har nämligen vunnit bokmärken av Lisbeth (Carpe Diem).
Nostalgisk blev jag för det är många av de bokmärken jag hade som barn i en liten plåtburk. Den plåtburken skulle jag velat ha kvar idag och lägga dessa i men det får bli en av mina andra plåtburkar för jag har gott om sådana.
Jättesöta bokmärken är det och de kan jag nu använda till Decoupage på någonting trevligt.
Tack så mycket Lisbeth.


När vi köpte den här grytan för ca 9 år sedan så lovades det livslång garanti på den. Den var belagd med titan som skulle vara hur hållbart som helst. Visst den höll måttet under lång tid men efter hand började det att lossna små flagor inne i den och nu till slut kände jag att något måste göras.
Vi åkte till Bagaren och Kocken som skulle ha ett stort utbud på stora grytor.
Jag ville helst ha en riktig järngryta och vi gick runt länge och väl i den välfyllda butiken men någon lämplig järngryta fann vi inte.


Eftersom de inte hade en tillräckligt stor järngryta så fick det bli en knallröd Le Creuset.
När jag kom hem och läste bruksanvisningen insåg jag att livslängden på den nya grytan kommer att vara ungefär lika länge som den gamla.
Oj vad mycket andra livsnödvändiga saker de hade i den affären. En tvådelad äggklocka med 2 ur hade ju varit bra om man har något i ugnen och ska passa potatis samtidigt t.ex.Jag stod emot frestelsen att köpa mer än det jag kom dit för. Det är nämligen ingen billig butik.
En sån här liten påse med gammeldagsa kolor kunde jag däremot inte motstå.
Trots sitt enorma utbud på roliga prylar så hade de ingen sån här.
Veckans boktips:
Mons Kallentoft är en av landets ledande deckarförfattare och jag måste säga att han uppfyllde mina förväntningar.
4 böcker har han gett ut hittills och alla fyra handlar om polisen Malin Fors.
Första boken Midvinterblod är utlånad så därför har jag ingen bild på den.
Mons skriver på ett sätt som kanske inte är så vanligt men det är lättlästa böcker och jag ger dem alla 4 av 5 humlor.
Kramas med varandra
41 kommentarer:

 1. Jättefina bokmärken !!! Jag samlar ! Alla de här är tyska och kan vara 60-70 talsmärken. Många motiv har tryckts på nytt, men förebilderna är kanske ända från 50talet. På ett står det MLP och det är nytryck. Vad roligt !!! Lite nostalgi till decoupage. Underbart !! Kram Eva

  SvaraRadera
 2. Bagaren och Kocken är en riktigt farlig affär, en gång har jag varit där och det var förödande. Dom har webshop, men det visste du säkert redan.....man kan sitta hemma och i lugn och ro fantisera....
  Fina bokmärken, så rart!

  SvaraRadera
 3. Vilka fina bokmärken du vunnit.
  Det är tråkigt när kastrullerna blir så där i botten. Ofta är det bättre att köpa en dyrare, men det svider i plånboken.
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 4. Jag har en ask med mina gamla bokmärken, går ju inte att kasta.

  Roligt om vi kan ses hos "varandra" lite mer!

  SvaraRadera
 5. Jag har min bokmärkespärm från när jag var barn kvar. Det har nallats lite i den på senare år, men det mesta är intakt!

  En Le Creuset har jag varit på vippen att köpa flera gånger, men priset har stoppat mig. Jag har tänkt önska mig en någon gång, men nu blev jag orolig när du inte tror att livslängden är så lång! Jag trodde nog att de skulle hålla "for ever"...Snygg är den iaf!

  Mvh
  Frida

  SvaraRadera
 6. Oj, så fina. Blev särskilt kär i hjärtanen! Min mor har ett gammalt album från när hon var liten (50-tal), där finns det mycket fint att titta på :-) Tack för din kommentar innan om bröllopet. Du har alltid så bra kommentarer tycker jag. Det är verkligen typiskt att hur man än gör så är det alltid nåt som ska gå snett i fest-sammanhang, och alkoholen brukar ju alltid finnas med i bilden. Det finns de personer som man bara inte orkar förlåta, som inte är värda det. Sen finns det oxå dem som gör ett misstag en gång, och då får man försöka låta tiden läka sveket. Tycker du inte? Jag menar alltså att vissa har det där dumma i sig, medan andra bara har gjort ett jäkla misstag. I alla fall, kram på dig!

  SvaraRadera
 7. Fotografera dom!!!!

  Ja, skorna alltså! Haha....klart Du ska "va med"!
  Kom igen nu....(:

  Vilken härlig gryta, den röda!
  Tänk att få koka skånsk kalops i den!!
  Jammi!

  Och så söta bokmärken. Sådana blir man väl aldrig för gammal för väl?

  Kram på dej och ha en go kväll!
  J:son

  SvaraRadera
 8. Jättefina bokmärken (fast här i Skåne kallades de för "stycken")!
  Jag tycker mig ha märkt, att även om man köper dyra, kända märken, så går de sönder lika snabbt som de litet billigare!
  Jag köpte en emaljerad järngryta på Coop Forum för 3-4 år sedan för c:a 300kr, har använt den ganska mycket, och den är jättefin fortfarande!
  Ha det så bra!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 9. Grattis till vinsten av bokmärkena! Jättefina bokmärken.
  Jag har kvar lite kvar av mina bokmärken från 60-talet. Just nu ligger dom bra i någon av alla mina banankartonger.
  Grytor är ett ständigt problem. Har lyckats hitta en gammal järngryta som jag använder mycket. Hoppas att turen med grytor vänder för dig. Håller tummarna.
  Ha de gott Kram Birgit

  SvaraRadera
 10. Vilka söta bokmärken du vann. Nostalgie!!Jag har några av mina gamla kvar men även min mama's.Dem är från 20-talet.Måste plocka fram dem igen.
  Jag älskar Le Creuset.Dem håller jättelänge. Enda problem med dem är att dem är så himla tunga.Min äldste är nu så där 25 år gammal och är fortfarande bra. Det lönar sig verkligen att satsa på en. Trevlig med röd.
  Ha det bra.
  Anje

  SvaraRadera
 11. Jag har en blå le Creuset som jag använder ofta,och som jag har haft i ganska många år nu. Den är lika fin fortfarande som då den var ny (nästan i alla fall),så du gjorde förhoppningsvis ett bra köp.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 12. Så fine bokmerker! Gryten varogså fin, men det er så trasig når de gamle som man er vant med sier takk og farvel!! Ha en fin torsdag! Klem!

  SvaraRadera
 13. Grattis till vinsten och nya grytan! Bokmärken är jättefina, jag har kvar mina i tryggt förvar.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 14. Godmorgon.
  Tack för titten och kommentarerna :):) Grattis till de jätte fina bokmärkena du vunnit. Det är så kul med gamla ting och mina bokmärken har jag kvar och ligger i hobbyrummet och väntar på att användas.
  Ha en skön torsdag.
  Kram, Britt-Inger

  SvaraRadera
 15. Grattis för GLANSBILDERNA som de kallas här i Finland (iaf i Åbo-trakten)! "Packa pappas kappsäck", skulle vi rabla upp så fort som möjligt, utan att snubbla i orden. Försök!

  Ja, ni som kockar, har dylika problem som min man. Jag vet inget oma pannor, grytor eller kastruller. Men, jag äter gott. Ofta. Och mycket!

  Kramis!!!
  -Pia-

  SvaraRadera
 16. Tänk vad mycket gott som du ska laga i den grytan :O) och mätta hungriga magar. Jag tror att jag måste ta en titt på mina bokmärken som jag tror fortfarande är hos mina föräldrar. Ha en bra dag. Kram Katarina.

  SvaraRadera
 17. Va kul att vinna , bokmärkena är jättefina.
  DOM kolorna är verkligen goda.
  Böckerna har jag oxå läst och tycker om , är som du säger lite annorlunda skrivna just med hennes " kontakt " med offret.
  Sen till det här med förlovningspresent - Gör en " festkorg" - nåt att dricka ,2 fina glas , ost kex godis ljus servetter, en ros att sätta på bordet när dom ska kalasa på det hela.
  Det bästa med en sån present är att den " går åt " så inga problem återstår när förlovningen ska brytas , ungdomar i dag brukar ju ha lite bråttom.
  Kram
  Eva

  SvaraRadera
 18. Fina bokmärken, har själv kvar flera album sedan jag var barn, -50 tal. Hoppas du kan laga mycket god och fin mat i den fina grytan. Kolorna (heter det så?) visst minns man dom också, goda var de.
  Kram Birgit

  SvaraRadera
 19. Så kul att du har användning för och tycker om glansbilderna!
  Hoppas den nya grytan håller måttet. Ska själv och inhandla ngt nu, vet inte riktigt vad det heter. I alla fall är det en ny maskin. Den gamla skulle hålla länge, pajade och lönar sej inte att bygga. Grr.
  Ska visa på bloggen sen.
  Kramar från Lisbet

  SvaraRadera
 20. Nu blev jag plötsligt liten igen, flera av bokmärkena känner jag igen från min egen samling. Undrar bara var den tagit vägen. Min dotter skulle säkerligen uppskatta det nu.

  Jag undrar hur lång livslängden är på kolan du köpte...säkerligen inte lika lång som grytans??*blink*

  Kram Elle

  SvaraRadera
 21. Järngrytor är underskattade, även järnstekpannor ... folk glömmer eller får inte veta att de måste smörjas in före användning! Lycka till med din fina nya!
  :)

  SvaraRadera
 22. Jättesöta gamla bokmärken1 förstår att du var nöjd1
  den där tvådelade timern lät kanonbra..har jag faktiskt saknat!

  Ha det gottis! kram sanne

  SvaraRadera
 23. Jag provade Mons första bok, men hade jättesvårt att komma in i den. Tyckte den var jättekonstig. Men många säger att den är så bra... Jag kanske ska göra ett nytt försök!?
  Ha det gott, imorgon är det fredag!
  Kram Marie

  SvaraRadera
 24. Vilka fina bokmärken du har vunnit. Några utav dom känner jag igen sen jag samlade på bokmärken.
  Vilken fin gryta du köpte.
  Kramar:)

  SvaraRadera
 25. Näää, menar du att värdinnan VISSTE att osten var möglig?? Sånt äter man? Alltså jag slänger den ost som har blivit möglig i kylen!
  *blinkblinkblink*

  SvaraRadera
 26. Oj vad mkt fint du visade! Min blivande make kom hem från just Norrköping idag, han bodde på Scandic Nord..kanske bor din gubbe på samma? :)
  Kram!!

  SvaraRadera
 27. Ljuvliga bokmärken du fått,blir lite nostalgisk,mina fanns i en gammal skokartong som försvunnit för länge sen.......

  SvaraRadera
 28. Flower Power - jamen precis! Och vilken bekymmerfri och rolig tid det var.....och jag älskar färger, jag med!
  Kram och gonatt

  SvaraRadera
 29. SV: Just den kvällen var han min favorit, jag tror absolut inte att han vinner IDOL.
  Kram

  SvaraRadera
 30. Grattis till den fina vinsten!
  Gissa om jag gillar min gamla järngryta?
  Ha en fin helg!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 31. Hejsan !
  Grattis till vinsten !! Jättefina bokmärke !
  ...och hoppas du blir nöjd med din nya gryta ! :0)
  Visst får du använda bilden från min blogg. Jag har fotat min bok med vykort som jag köpt av Tina Järdhult. ( Du ser hennes namn på klänningen .) Jättemycket fint gör hon !
  Ha en underbar dag ! Kram , Helen

  SvaraRadera
 32. Hej!
  Tack för din hälsning hos mig!
  Brev från finland, roligt! Jag har också några bokmärken kvar, roligt att titta på de ibland!
  Titan ska hålla. Jag har en sån stekpanna, får ser hur länge den håller. Fina grejer du har köpt!
  Har en mysig fredag!
  Kram Sirpa

  SvaraRadera
 33. Jag har en vanlig järngryta och den är ju bara bäst! Nog kostar en sån också, men den håller ju. Och samma med järnstekpannor, de går ju liksom inte att ha sönder. Vet inte alls hur de franska är. Snygga förstås, men jag behåller mina skeppshult.
  Bokmärken! Jag brukar använda de i julkort och så. De är ljusvliga. Kommer ju att passa perfekt till scrapping.
  Hulda

  SvaraRadera
 34. Först ett stort Grattis!

  Hej Maidi! Jag läste inlägget om gärsgårn, superfint, och vilket vackert handarbete! Använder man bara granen helt obearbetad, eller tjärar man den biten som går ner i marken?

  Ha det gott! kram H.

  SvaraRadera
 35. Jag har kvar en del riktigt gamla bokmärken efter min mormor. Vet inte riktigt vad jag ska göra med dem. Sälja eller behålla?
  Kram
  Agneta

  SvaraRadera
 36. vilken härlig vinst, kände igen flera av bokmärkena sedan jag var barn. Har alla mina kvar i album. ha en bra helg och kram på dig/Ingela.

  SvaraRadera
 37. Grattis till vinsten! Bokmärken är så vackra och väcker gamla minnen. Jag hade en hel del som barn och önskar att de fanns kvar :(
  Vi här i Finland kallar dom för glansbilder :) men så tycker jag bokmärken säger mer och ett vackrare ord.
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 38. Kort liv för en livslång gryta! Hoppas den nya fina röda ska hålla bättre!

  SvaraRadera
 39. Har läst hans två första böcker, riktiga nervkittlare, grattis till fina märkena, ha en skön söndag, KRAM

  SvaraRadera
 40. hello

  I just found your blog and have enjoyed reading the pan story.The LeCreuset pan is a good one. I have had mine several years and still using it.


  Janice

  SvaraRadera
 41. Tänker tillbaks på mina egna bokmärken, vad roligt man hade med dem. Kul att få se dina :)
  Håller med dig om böckerna, har läst dem och tycker jättemycket om dem.
  Kram Annika

  SvaraRadera

Bloggintresserade

Bloggarkiv