Här huserar ett fruntimmer som börjat blogga på gamla dar. Jag kommer att skriva om allt som faller mig in. Hemmet, familjen, Jämtlandsstugan, trädgård men framför allt kommer nog mitt pysslande att ta överhanden.

måndag 26 november 2012

Väldigt mycket 70-tal............

Det finns många i min närhet som undrar hur jag har tid med allt pyssel jag håller på med.. Jag funderade lite på det och började se tillbaka lite.. 
Alla album med pappersbilder visar att jag nog har hållit på med diverse saker i hela mitt liv.. Kvalitén på bilderna varierar en hel del eftersom jag fotat pappersbilder.. Håll till godo..
I mitt barndomshem på Jaktstigen i Östersund hade vi en kökspall där både jag och min mamma satt med våra handarbeten..  Här är det mamma som broderar..
På den här pallen satt jag under en vinter och gjorde mitt första överkast som jag fortfarande har kvar i torpet.. Jag var ca 17 år då.. Det var extra mysigt att sitta just här i köksfönstret för då hade man koll på vissa killar på gården..
Här på en av mina virkade dukar föddes en kull med kattungar.. 
Den bilden hamnde på sniskan och vägrar ändra sig..

Jag broderade små juldukar i tidig ålder..
Jag använde textilfärg och målade gardiner till vardagsrummet....       Vem gör sånt idag ??
Jag virkade en gräslig gardin..
Gjorde en spets som jag önskade att jag hade kvar..
Fattar inte varför bilderna svänger på sig..
Jag gjorde också en gardin som faktiskt finns kvar..
När jag skulle bli mamma hade jag ingen aning om att jag bar på tvillingar.. I vår kommun fanns det då bara en trätratt som man lyssnade på magen med för att höra barnets hjärtljud..
3 veckor innan jag skulle föda blev jag inskickad av BVC för de trodde att jag var fullgången.. På sjukhuset blev jag röntgad och runt 22.00 på kvällen kommer en manlig läkare in till mig och säger att  : Du har 2 fina barn i din mage................
Gissa vad jag gråtande säger då??
Jag har ju bara gjort 1 mobil.............
Ja, jag hade bara gjort en mobil och förmodligen var det dåtidens Amigurimis..
Det löste sig med att jag satte spjälsängarna mot varandra så båda barnen kunde se den.

Senare när jag var så enormt rädd om mina små älsklingar sydde jag en slags hjälm till dem i skumgummi och ett manchestertyg... Gissa om jag blivit retad för det här..... Retad blir jag än idag av sonen som tycker att det här var den roligaste uppfinningen någonsin..
Jag virkade byxor till dem som jag var såå nöjd med.. Här syns bara ovanelen av dem..
Om ni tittar längst till höger på den här bilden ser ni dottern och hela byxan,,, Visst är den fin :)
Jag och flera väninnor växtfärgade garn och givetvis stickade jag tröjor till mina barn.. Ni kan väl se att det är mina barn längst ut på sidorna..
Sen gjorde jag mängder med ¨kläder till barnen i Batik  som var enormt populärt då..
Jag färgade hela lakan som jag klädde in madrasser med och gjorde ett lapptäcke till en annan madrass..
Jag har gått igenom en massa gamla album och fotat vissa bilder.. Nu ska sonen få ta hand om dem och göra behändiga skivor av alla bilder...
Ha det så gott och kram på er alla

Maidi

47 kommentarer:

  1. Helt otroligt kul att få se dina gamla bilder. En hel del känner man ju igen bl.a. batik och barnens byxor. Äldste sonen fick flera sådana fastän de var inte virkade utan sydda.

    Jag har pysslat ända sedan jag var barn, många sneda grytlappar och broderade dukar blev det :)

    SvaraRadera
  2. Klart man ger tid till det man äälskar. Att pyssla är så himla kul ju. Jätefina gamla bilder.
    Morgonkram!

    SvaraRadera
  3. Kul och se "gamla" bilder och gardiner är lika fin än...

    SvaraRadera
  4. Vilket härligt inlägg du gjort, jag har småskrattat mig igenom en del delar. Den med "bara" en mobil tex. Jag gjorde en likadan, fast jag hade virkade tomtar, lucia, halmbockar som hängde i den.
    Du har varit så flitig i alla år.
    Kram!

    SvaraRadera
  5. DIN HEADER ÄR TOPPEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Av den fick jag igen en ny idé, så tack snälla du!!!
    Jag förstår mycket bra, att du hunnit med allt det där handarbetande - men - hur i sjutton hinner du med allt det övriga???????? Du är en superkvinna!

    En varm kram på dig!
    -Pia-

    SvaraRadera
  6. Så roligt att se dessa gamla bilder! Du har verkligen provat det ena och det andra. Barnhjälmarna är väl ett bevis på att du var mån om barnen.
    Sjuttitalsbilderna kunde nästan vara från min egen barndom, förutom att min mamma varken stickade virkade eller sydde (eller batikade!) några kläder till mig eller systrarna...

    SvaraRadera
  7. Ja visst har du varit på gång hela ditt liv. Vad jätteintressant att du visade allt det där. Jag blev lite nostalgisk. 70-talet var vi ju i full gång med handarbete men sen tycker jag mig minnas en tid då man inte gärna satt t.ex på båt eller buss och virkade för det var inte tillräckligt fint. Har jag fel? om det var bara jag som tyckte så. Nu igen är nog jag jätteglad då man till o med kan virka på flyget.
    Fortsätt, fortsätt, du har mycket att pyssla och visa oss ännu i ditt liv och allt är sååå intressant.

    SvaraRadera
  8. Så många fina saker du gjort genom åren! Jättekul att se!

    SvaraRadera
  9. Väldigt trevligt att se dina foto. Gardinkappan är ju väldigt fin tycker jag och hjälmarna är jag imponerad av.
    //M

    SvaraRadera
  10. Så roligt att titta på dina bilder från förr.Så mycket du har gjort. Känner igen en hel del. Sydde,stickade,virkade och broderade massor med kläder till mina flickor och till hemmet.En hjälm sydde jag då inte men batik,växtfärgning och makrame ingick också.
    Hoppas att vi får pyssla länge till för vad ska man göra annars.( Bara läsa eller titta tv?????)
    Önskar dig en fin pysselvecka
    Anje

    SvaraRadera
  11. Du har verkligen skaparglädje :-)
    Så mycket fint du gjort genom åren, och gör nu.
    Intressant med foton från förr, som speglar livets gång så fint.

    Kramen,Eva

    SvaraRadera
  12. Nostalgi! Visst känner man igen sig. Ta vara på dina fina minnen.

    SvaraRadera
  13. Fantastiskt! SÅ mycket fint du har gjort genom åren! Pricken över i:et är onekligen hjälmarna! Man kan skratta, men det visar verkligen vilken omtänksam mor du var! Och det har ju bara fortsatt med barnbarnen!
    Så roligt det var att se!
    Kram till dig, Monica

    SvaraRadera
  14. Tack för trippen till 70-talet. Virkade gardiner och dukar var ju riktigt populärt då. Tyvärr så hade jag en slänga bort sväng för några år sen och allt försvann. Jag får göra som du och ta en titt i alla fotoalbum och minnas.
    Jag hade en köpehjälm till min äldste son, men du var mycket mer fiffigare eftersom du gjorde dina själv. Håller med föregående om att du var omtänksam och det är du fortfarande.
    Ha de gott i minnernas paradis. Kram Birgit

    SvaraRadera
  15. Så trevligt det var att få se bilderna på dina tvillingar och du verkar ha pysslat sedan barnsben.
    Min mamma lärde mig en hel del när jag var liten, men sedan när barnen kom, så blev det allt mindre pysslat.
    Ha det gott och kram!

    SvaraRadera

  16. http://vindsromantik.blogspot.se/

    Vilken trevlig kalvakad, att du har så mycket bilder kvar, jag mins, och färgerna, jag mins... Du är duktig.

    Önskar dej underbara dagar
    Kram Maggan

    SvaraRadera
  17. Å va mysigt...och så mycket minnen.
    Önskar dig också en fin vecka. Kram från Maria

    SvaraRadera
  18. Hej o tack för din vänliga kommentar på min blogg www.livetsbergodalbana.blogg.se
    Det värmer i hjärtat när folk gillar det man gör. Du verkar vara en tusen konstnär som pysslar med olika saker. Härligt med kreativiteten!!

    Min kropp är märkt av många år med reumatisk värk, felställningar i fingrar bl a. Men min envishet o jädra anamma driver mig framåt. Skapandet är lindrande på nåt sätt.
    Ha de gott, kram Lotta i Kalmar

    SvaraRadera
  19. Vad bra att du hade nytta av bilden :-)
    Roligt att se dina gamla projekt. Och jag visste inte att du hade tvillingar! Vilken chock att få veta bara tre veckor innan! Coolt med virkade brallor :-) hihi. Så retro!

    SvaraRadera
  20. Vilket härligt inlägg! En riktig nostalgitripp :o) Känner igen mej i så mycket av det du skriver. Man kan inte tro det! (med tankte på vad jag brukar skriva om mitt förhållande till symaskinen...hahahaha) Men jag sydde nästan alla mina flickors kläder. Stickade mycket gjorde jag också. Både till barnen o mej o gubben.

    När jag var i tonåren o mina kompisar önskade sig V-jeans, så önskade jag mej tyg att sy gardiner, kuddar o lampskärmar av. Har nog heminredning o skapande medfött i blodet. Det tror jag du också har :o)

    Kul när gamla minnen väcks till liv!

    Må så gott!
    Kram
    Monika

    SvaraRadera
  21. Nu blev jag verkligen nostalgisk. Vi har gjort så många saker lika. Och jag måste le åt bl.a. gardinerna, växtfärgade tröjor och allra mest åt mobilen.Du minns kanske att jag visat en exakt likadan.Kommer du ihåg att jag visat en virkad åkpåse av mormorsrutor, gul och brun !!!! Herreminje !!! Tur att det finns kort så man kan minnas. Underbart inlägg !! Kram Eva

    SvaraRadera
  22. Oh my gosh - även när du hade småbarn och tvillingar dessutom. Fattar inte alls var du hittar tiden....

    SvaraRadera
  23. Va härligt!!Såna kort är roliga att ha..Vi har mycket gemensamt i pysslandet.Jag började virka o sticka i 6 årsålder ...sydde korststygn gjorde jag med..o vissa saker i gräsliga färger,,hahaa.Den spetsen har jag oxå gjort..Tänk att du fick veta att det va tvillingar så sent. Så kul!!! tack för titten..kram

    SvaraRadera
  24. Så underbart och vilka fina och roliga bilder ... även jag blev nostalgisk och tänker på min mamma som är mitt i pricken som du ... dock tror ej att hon har sytt några hjälmar av manchester tyg ;) ... men resten ja - och många av hennes alster har jag fått ärva - eller tagit vara på när hon har tömt sina skåp och vrår ... för det blir ju mera och mera hela tiden :)

    Vilken rolig historia det där med tvillingar och din reaktion :)

    Att virka ett överkast som 17 åring är ju helt otroligt. Din mamma måste ha varit stolt över dig!

    Kram

    SvaraRadera
  25. OJ,vilket härligt collage av bilder,å dessa härliga färger....:))))
    Snacka om att du varit kreativ i större delen av ditt liv.....Jag får nästan abstinens om inte jag får pyssla en stund varje dag....haha.....

    Ha en underbart härlig kreativ dag nu...
    Kraaaaam fina du!!!!

    SvaraRadera
  26. Vilken kreativitet - och vilka skatter du har i dina album!!!
    Det gäller att ta tillvara på alla bilder innan de går upp i atomer. Vi scannar diabilder för glatta livet just nu.

    Jaktstigen - inte långt från Genvägen och elevhemmet där jag bodde ett par år när jag gick på Wargentin. Flyttade sedan till Jägarstigen på Frösön.
    Nostalgi...

    SvaraRadera
  27. Åh, vad roligt att få gå igenom dina alster genom åren, gissa om jag känner igen mej, dock ej dina fina hjälmar, så långt kom jag aldrig, men visst har man gjort massor när man bara tänker tillbaka.

    Kramar och ha det gott, Birgitta

    SvaraRadera
  28. Nej jag har inte rätt upp fotolagringen, hinner inte förrän nästa vecka. Jag har två marknader framför mig den här veckan. Hörde om någon som förminskade fotona i picasa men måste testa sådant senare. Jag är förargad på det här att man skall betala varje månad och dessutom att det dras direkt från visa, sådant gillar inte jag därför låter jag det bero till dess jag hinner bättre. Lycka till.

    SvaraRadera
  29. Vad roligt att se allt du gjort, vilken kreativitet.
    Känner igen många av sakerna och färgerna. Men målat gardiner har jag inte gjort, men annars har jag nog testat på en hel del.
    Ha det gott
    Kram Birgit

    SvaraRadera
  30. Jo du jag har också alla mina bilder i egna mappar varifrån jag hämtar dom vid inlägg i bloggen men jag tror att de lagras i picasa när man sätter in dem i bloggen. Om jag klickar på hämta från picasa så då finns alla mina bilder där. Vet faktiskt inte hur man minskar dem för jag har inte kommit in där på det viset.
    Jag har bloggat i flera år och klarat mig ända till nu.

    SvaraRadera
  31. Åh...vilka härliga bilder ..
    En sån mobil har jag med virkat .
    En grön gardin har jag med virkat .
    Virka även en skärbräda med grönsaker .
    Så visst kunde vi virka och pyssla på den tiden med på den tiden med ...
    Ha det bäst ....

    SvaraRadera
  32. Sitter här o skrattar...jag känner igen så mycket av det du gjort som jag också gjort, tänk vad man har hållt på med mycket under åren. Kul att fota av de gamla korten..jag har massor eftersom jag alltid gillat att fota..kanske ska plocka fram dom...
    Tack för ett roligt inlägg..kram kram

    SvaraRadera
  33. Ljuuuvliga bilder och härlig läsning!
    kram från grannlandet

    SvaraRadera
  34. Det som jag skulle fråga innan jag tryckte av... Hur går det att vara en glad pensionär?

    SvaraRadera
  35. Ett mycket givande och härligt inlägg.
    Vad roligt att få se dina bilder som visar ditt kreativa liv genom åren som gått:)
    Mycket av det du har gjort känner även jag igen.
    Annika

    SvaraRadera
  36. Ojojoj... sitter här med ett leende på läpparna :) Vilket fantastiskt inlägg! Stor igenkänningsfaktor från tiden då barnen föddes på 70-talet... kul med alla bilderna!
    Så kreativ du har varit (och är!)! De där huvudskydden är ju fantastiska!
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
  37. Oj vad flitig du har varit! Känner igen många av dina alster, Virkade gardinkappor var ju väldigt populära på 70 talet!/Lila-Christina

    SvaraRadera
  38. Men oj, vilken kreativ och skapande människa du är. Tänk vilket behov och vilken förmåga vi har av att pyssla,fixa och skapa. Ett jättefint inlägg.
    Kram Annika

    SvaraRadera
  39. OJ! Helt fantastiskt så kreativ du har varit år efter år! Roligt och intressant att se.
    Kram! / Rozie

    SvaraRadera
  40. Jistarns - jag tror jag har gjort det mesta av detta också. Jag får också frågan om hur jag hinner allt - jag jobbar ju heltid dessutom. Jamen jag blir ju pigg av att hålla på. Skulle jag sätta mig i soffan och titta på TV (som jag nästan aldrig gör) då tror jag att jag dog av tristhet.

    Det är avkopplande och uppiggande att jobba med händerna - oavsett vad det är. Det är som yoga!
    :-))

    SvaraRadera
  41. Tusen tack för vandringen genom ditt fotoalbum. Jag bara nickar och ler. Känner igen det mesta du har gjort. Har också en massa alster som jag vet att jag var så nöjd med när de var klara men idag när jag ser dem så undrar jag om jag var blind. Sytt, klippt och målat. Stackars barnen som fick gå i hemsydda kläder för att de hade en sytokig mammma. Ja ja ....nu är de vuxna och brottet är väl preskriberat.

    Ha en trevlig helg

    Kram Karin

    SvaraRadera
  42. Jösses Maidi vad du var produktiv! Jag höll också på för fullt och gjorde saker som inte gick att köpa och som man var ensam om. Mycket batiktröjor och virkade gardinkappor blev det!

    Ha en fin första advent!
    Kram Eva-Mari

    SvaraRadera
  43. Härligt med all produktivitet. Och visst är det nog så att har man väl börjat pyssla och dona så slutar man inte i första taget... :-)

    Ha en fin 1:a adventshelg!

    SvaraRadera
  44. Men, åh, vilka historier som måste rymmas bakom dessa ting, i dessa bilder! De skulle jag vilja veta mer om:-)
    Önskar dig en riktigt fin adventshelg!
    Kram,
    Frida

    SvaraRadera
  45. Det ser ut som om vi gjort ungefär samma "resa" i handarbetets och pysslandets underbara värld.
    Kram
    Agneta

    SvaraRadera
  46. Helt underbara bilder du bjuder på, så härligt! Log lite åt din kommentar om att du bara gjort en mobil, när jag väntade första barnet, för 35 år sedan trodde de på BB att det var två min man säger då - men... vi som bara har en barnvagn!!!! Nu var det bara ett barn, så det blev ingen extra utgift! Ha en fin advent! Kram Iréne

    SvaraRadera
  47. Oh, vilka underbara bilder! Och jag hänger med i stickandet och virkandet och broderandet ända tills det kommer små barn med i bilden. Jag har ju inga barn och vid den tiden var det bara arbete dag och natt för mig, och heller inget handarbete, men jag började för ca 10 år sen igen. Tack och lov, för oj, vad roligt det är. Men din fantasi, energi och kreativitet kommer nog få upp till och det blir så fint allt du gör.
    Barnens hjälmar kan jag inte låta bli att le åt lite, jag minns den tiden när man skulle vara väldigt medveten. Men dom är jättefina för att inte tala om byxorna! Och mobilen! Amigurumi then!
    Jätteroligt att få titta på!
    Agneta krma

    SvaraRadera

Bloggintresserade

Bloggarkiv