Här huserar ett fruntimmer som börjat blogga på gamla dar. Jag kommer att skriva om allt som faller mig in. Hemmet, familjen, Jämtlandsstugan, trädgård men framför allt kommer nog mitt pysslande att ta överhanden.

lördag 29 december 2012

Hej torpet

Hej på er.. Tänk vad dagarna försvinner en efter en.. "Gubben" har varit ledig i mellandagarna och då blir det ju lite annorlunda än när jag är ensam med Knutte.
Vi brukar alltid fira Nyår uppe i torpet och det gör vi för "Knutte", så att han inte ska behöva vara livrädd för smällare i flera dagar..
Igår packade vi ihop oss och lastade bilen.
Kom nu matte,, vi ska åka nu..
Vädret var riktigt strålande när vi åkte. Solen sken och det var vitt och fint längs vägarna..
När vi pulsat oss in till torpet blev vi välkomnade av min prydnadsspade som jag naturligtvis glömt att ta in..
Det enda tråkiga med vårt torp är att den här årstiden orkar inte solen sig upp över berget så det är alltid lite dunkelt hos oss..
Gubben började i alla fall skotta små gångar framför allt till dasset..
Medans han skottade skulle jag packa upp allt vi hade med oss. Mat för flera dagar, handarbeten, tekniska apparater, rena lakan + en hel del annat.
Maten skulle ju in i både kylen och skafferiet men när jag öppnade skafferidörren blev jag både ur-förbannad och ledsen.
Det är visserligen ovanligt länge sen vi var här uppe men så här jäkligt hade väl ändå inte mössen behövt kalasa..
Vi fick slänga precis allt som stod där inne och det svarta som nästan ser ut som aska är stora sopsäckar som de har finfördelat till pulver och byggt nån slags grotta av.
Handskar hade jag på mig under det här arbetet och det var nog tur det för rätt som det var hoppade det ut en liten mus rakt på mig och efter en stund visade sig en till..
Vi fick ju naturligtvis inte tag på dem så de är här hos oss någonstans..
Knutte har vaktat vid skohyllan i hallen hela natten så han vet nog var de är.
Dessa "stoppa mus-sakerna" har vi i flera kontakter och de har funkat i flera år, men mössen har väl lärt sig nu att det inte är något farligt.
Det blev ju en himmelens massa extraarbete nu men då var det ännu skönare när gubben kom in med en källarsval öl.
Måste bara visa också vad vår Japanska julklapp är för någonting. Vi fick ett separat brev lite senare där de talade om vad prylen hette så då kunde vi googla fram förklaringen.

Hagoita ( "はごいた") är rektangulära trä paddlar, med ursprung i Japan, skenbart används för att spela hanetsuki, men ofta i stället tjäna mer dekorativt syfte. Dessa är ofta målade, vanligen med lack, med gynnsamma symboler, eller dekorerad med komplexa silke collage. Denna tradition går till 17-talet, och även om spelet i sig är numera sällan spelas crafting dekorativa hagoita fortfarande vanligt förekommande. De är i allmänhet säljs på traditionella mässor (hagoita Ichi) som hålls i december. I Tokyo, de säljs på helgedomar, särskilt Asakusa och Furukawa Fudo


Nu vill jag önska er alla Ett Riktigt Gott Nytt År

Kram på er
Maidi

30 kommentarer:

  1. Blir perfekta flugsmällor till våren ;)
    Trist med mössen och då framförallt allt extrajobb. Utomhus kan jag tycka att de är rätt söta, men tvi vale för att ha dem inne.

    SvaraRadera
  2. Usch, vilken trist syn i skafferiet. Det är många som haft problem med möss i år, men inte vi. Katterna tar alla som försöker komma in. Men man kan ju inte ha en katt på ett tomt torp. Hoppas ni får en skön nyårshelg utan en massa oljud. Vår hund bryr sig tack och lov inte om alla smällare. Han blir mest intresserad och vill ut och titta. Kram och Gott Nytt År

    SvaraRadera
  3. Usch vilket tråkigt extraarbete...förstår att du blev både arg och ledsen.
    Jag önskar Er Alla ett riktigt Gott Nytt År!!!

    Kram från en snöblåsig Vinterstad.

    SvaraRadera
  4. Så mysigt det lät med att fira nyår i stugan o mycket snö. Men hu när du kom till besökarna o det är något jag inte gillar alls. Men du har en bra hund tror jag så skulle de försöka visa sig så klipper han nog dom. Det är synd om hundarna så här års . Selma är inte rädd alls men vi hade en jakthund för några år sedan. han fick vi skicka under sängen för att han skulle vara lugn inte kul. Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År kram Beijan

    SvaraRadera
  5. Å där fick jag svar på vad paddlarna är :)

    Jag hade kunnat ge bra mycket kosing för ett torp med lite värme och öppen spis kommande nyår. Inte bara för hundens skull (ska vara hundvakt) utan även för egen del. Ha´ det nu riktigt skönt

    God fortsättning och gott 2013 ♥

    SvaraRadera
  6. Det var ju bra att du glömde ta in "Välkommen-spaden", trevligt att bli välkomnad av den.
    Fy, sjutton för dessa möss, i år har de varit hopplösa. Tänk så mycket de kan förstöra och speciellt i ett hus som står tomt.

    SvaraRadera
  7. Jag kunde inte låta bli att tänka på sången "Mössens julafton" när jag läste ditt inlägg. Sen tyckte jag synd om dig att reda upp i skiten. Mössen har varit såå närgångna i år och det har man hört av många. En granne till oss har haft möss i bilen flera gånger. Det hjälper inte med katt. Eddie brydde sig till slut inte om delikatesserna.
    Mysigt att fira nyår i torpet . Så skönt för Knutte.Det är bra att bo på landet då så man slipper allt tjut och visslande.
    Tror du inte att nya kurser annonseras sen i januari. De kanske hittar ledare då. Jag är också sugen på något nytt , men jag vet inte vad. Får se.
    Ha det gott i torpet. Kram Eva

    SvaraRadera
  8. Fy, så jobbigt med mössen! Hoppas verkligen att ni får ut dem ur torpet!
    Ja, det är många med hundar, som fasar för nyårsraketerna! Det var många år sedan vi köpte sådana, det räcker så bra med alla raketer runt omkring!
    Hoppas att ni får en lugn nyårsafton!
    Gott Nytt År till dig och Gubben!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  9. Men fy dom där mössen se dom hittar nog allt som går att äta .Tänk att Knutte är rädd för raketer ,Selma springer ju efter dom så vi vi får ropa varningar åt henne hela tiden .Ha det så gott där ute ,Nette

    SvaraRadera
  10. Känner med dig när du skriver om mössen! En massa extra jobb men framför allt tycker jag det är lite "osmakligt" att ha dem där man har mat. Hoppas nu de inte kommer in igen.....annars verkar det ju mysigt att fira nyår i ett torp. Gott Nytt År. //M

    SvaraRadera
  11. Kanske tur du har just en JR? De är ju superduktiga på möss.
    Men jag lider med dig! Bodde permanent ett antal år i ett gammalt torp, så möss "känner" jag... Blev t.o.m. nästan skadeglad när de tuggade sönder en flaska superlim...
    Underbart att fira nyår så där! Själv skulle jag nog inte vilja åka hem...
    Men för djurens skulle behövs det inte! Tack och lov är varken hundar eller siameser det minsta rädda. (Inte tidigare år iaf...)

    SvaraRadera
  12. Mössen är ett himla elände, man kan inte lämna nåt! Men nu när du städat undan tror jag ni har det mysigt!
    Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!
    Kram
    Eva

    SvaraRadera
  13. Oj, vilket extraarbete, usch och fy för möss, vad de kan ställa till med.Hoppas ni kan bli av med dom och att ni får en lugn och skön helg i er stuga, verkar så mysigt där.
    Gott Nytt År önskar Birgit

    SvaraRadera
  14. Härligt att kunna vara på torpet på vintern också. Vi har ju sjöväg så jag far inte till stugan innan isen är borta. Min man höll ju på att drunkna för ett par år sedan, så jag hoppas han håller sig hemma, för isarna är svaga i år här hos oss.
    Jag brukar vara jättenoga med att få bort alltallt i matväg innan vintern. Håller andan då vi tar itu med madrasserna och piskar dem inför säsongen. Jag minns möss...
    Hoppas ni får det riktigt skönt där i nyårshelgen!
    Stor kram!

    SvaraRadera
  15. Fy då vilka otrevliga besökare ni fått i stugan! Jag trodde det var nån slags överljud i de där uppfinningarna och i så fall kanske djuren har hört det så länge att de tappat hörseln nu... Hoppas de försvinner.
    Gott nytt år!

    SvaraRadera
  16. Skönt för Knutte att ni tar sådan hänsyn och åker till torpet med honom. Yngste sonens hund får alltid följa med oss upp till gården i norr när vi åker dit/hit den här årstiden för hon är också livrädd för allt vad fyrverkeri och smällare heter. Blir rädd när de smälls på TV också.

    Fy 17 för möss. Anar hur ni har det. Hade detsamma förra påsken när vi kom till gården och de hade tagit sig in och hade haft stor fest och kalas bland sängkläderna. Fick slänga alltihop! Det var ett överflöd av möss här i norr i fjol men i år finns inga.

    Ett annat år var det en mus inne och när jag jagade den så var den helt plötsligt borta!?? Men jag tittade bakom skåpet och där hängde den med tassarna utbredda mellan skåpet och väggen! När jag drog ut skåpet ramlade den ned...så de kanske finns där bakom men har liksom gömt sig mellan väggen och skohyllan på något sätt. Hoppas ni får fatt i dem och kan slänga ut dem.....ja eller vad ni nu gör när ni får tag i dem.

    Ha ett gott slut och ett gott nytt!

    SvaraRadera
  17. Så hemskt med alla möss som har levt loppan medan ni var borta.Tråkigt att få börja med att städa efter dem.Så härligt med så mycket snö. Längtar efter några dagar riktig svensk vinter. Vi har 9 plus och regn, massor med regn.
    Önskar er ett mycket gott nytt år.
    Anje

    SvaraRadera
  18. Usch för mössen! Hoppas Knutte kniper dom... eller inte, nej, hoppas dom flyttar till jordkällaren!

    Tack för dina rara kommentarer! Ett riktigt gott nytt år önskar jag dej.
    Kram Eva-Mari

    SvaraRadera
  19. Nedrans möss alltså!

    Ser sååå mysigt ut i er stuga!

    Tack bästa Du för året som gått!
    Önskar Dej ett Gott Nytt underbart År 2013!

    Kram

    Monika

    SvaraRadera
  20. GOTT NYTT ÅR önskar jag er alla där i torpet, folk hund och möss.
    KRAM
    Eva

    SvaraRadera
  21. Fyyyy bövelen jag hatar verkligen dom djuren,vi brukar oxå ha besök av dom i sopskåpet,äckelpäckel säger jag bara...
    Önskar dig å gubben ett riktigt GOTT NYTT ÅR å ha det så mysigt där i stugan....
    Massor med nyårskramar till dig från mig....Tjillevippen!!!

    SvaraRadera
  22. Hejsan!
    Oj vad snö!!! Här i värmland har nästan allt töat och regnat bort. Det är bara inne i skogen som det lyser vitt. Jag ville bara önska dig ett Gott slut och ett Riktigt Gott Nytt år. Kram och ha det så bra

    SvaraRadera
  23. Men fy på mössen då .. Riktigt synd om dig tycker jag , Ja dom kan förstöra dom där mössen .
    I våran stuga en vinter hade möss gnagt hål i en soya flaska jag glömt kvar ,det var inte roligt att städa upp efter dom fulingarna .
    Hoppas ni får de mys på torpet och att mössen blir lite snällare ...
    Ha det bäst och ett gott 2013

    SvaraRadera
  24. Fy vad tråkigt med dessa möss, känns som de har varit ovanligt arbetssamma under denna höst, har själv haft besök av dom å de har förstört massa! Önskar ett Gott Nytt År till er i Torpet! Kram Irene

    SvaraRadera
  25. Hu då, så mössen har ställt till det för er! De har säkert haft det jättemysigt där...

    Önskar dig ett Gott Nytt År!
    Elisabet

    SvaraRadera
  26. Den japanska julklappen verkar kunna passa att jaga mössen med...
    Önskar er Ett Gott Nytt År 2013!
    Kram
    Agneta

    SvaraRadera

  27. http://vindsromantik.blogspot.se/

    Önskar er en massa mys i stugan... till och med mössen är pyssliga hos er...
    Öskar er Gott Nytt År

    Kram Maggan

    SvaraRadera
  28. Hei på dej! Godt nytt år til deg og dine! Vi bruker også å være på torpet i nytt år, men jeg er ikke så sprek for tiden, fikk diagnosen MS like før jul og det var ikke den julklappen jeg helst ville ha, men får ta det som det kommer! Skal til nye undersøkelser over nyttår! Klem fra bestemor!

    SvaraRadera
  29. Tråkigt med mössen
    Ett riktigt gott nytt år önskar jag dig

    SvaraRadera
  30. Jädrans möss. Vad de hinner ställa till ibland.

    Hoppas ni ändå myser och firar in det nya året på ett bra sätt.

    Kram Marie

    SvaraRadera

Bloggintresserade

Bloggarkiv