Här huserar ett fruntimmer som börjat blogga på gamla dar. Jag kommer att skriva om allt som faller mig in. Hemmet, familjen, Jämtlandsstugan, trädgård men framför allt kommer nog mitt pysslande att ta överhanden.

fredag 16 april 2010

Minns det glada 60-talet













Minns 1960 När helgen närmar sig är det inte mycket som går upp mot en härlig och nybakad chockladtårta. Varför inte pröva Pelles chockladtårta som publicerades i Hirams kokbok redan 1965.

Pelles Chokladtårta

6-8 pers. Tårta 1 hg smör 2 dl strösocker 1 citron 4 msk kakao 6 ägg 100g mjöl flisad mandel Kräm 2 äggulor 1 tsk kaffe 2 msk kakao 1 dl vatten 2 dl vispgrädde 3 tsk strösocker
Rör smöret vitt och pösigt och tillsätt långsamt strösocker och det rivna citronskalet.
Tillsätt kakaopulvret till smörsmeten medan ni rör kraftigt. Rör in ägggulorna i smeten, en i taget.
Rör väl mellan varje äggula och arbeta sedan in vetemjöl. Vispa sedan äggvitorna mycket hårt och skär ner i smeten försiktigt så att inte alltför mycket av deras luftighet försvinner.
Bred ut smeten i låg tårtform, vars botten är välsmord och överpudrad med vetemjöl.
Grädda tårtan ca 45 min i 150 grader.
Låt kallna i formen och dela den sedan i två delar genom att skära den mitt itu försiktigt. Mellan bottnarna breder du ut den pösiga krämen. Krämen blandar du genom att koka upp 1dl vatten med snusmalet kaffe. Tillsätt sedan kakao och vispa i äggulorna. När krämen är sval häller du den ner i vispad grädde sötad med strösockert. Sist så breder man på ett tunt lager på toppen och strör över mandeln.
Mums filibaba!!!!!



5 kommentarer:

  1. 60-talet, den bästa tiden (kanske) ska prova kakan nån gång. Grattis till de fina smyckena du gjort, nu fortsätter jag att steka min kyckling samtidigt som jag naturligtvis lyssnar på 60-talsmusik, ha en bra helg/kram

    SvaraRadera
  2. Hej och tack för titten hos mig.

    Ja, chokladen var försvinnande go och jag åt upp dom direkt också :-).

    Vilken fin sida du har och pysslig som attans verkar du. Erat torp ser så mysigt ut och jag förstår att ni njuter av att vara där.

    Med önskan om en fin helg

    strömma

    SvaraRadera
  3. Nej där var jag aldrig. Jag kommer ifrån Strömsund och var ute i byarna och svängde mina lurviga och popgalor var det också i Strömsund på den ljuva tiden *ler*.

    SvaraRadera
  4. Jag minns Radiokakan som min mamma gjorde på 60 talet det var kex o choklad som varvades o ställdes kallt.
    Ha en bra Fredag kväll önskar Eva

    SvaraRadera
  5. Hej,,Så glad jag blev att jag inspirerat dig..myggholkar och knott holkarna är jätte fina :)
    När jag började med min blogg va det så många som inspirerade mig att jag nu gör det för nån annan känns så kul..Du har en jätte fin blogg och jag kikar gärna in igen..Fast denna helgen ska jag inte vara inne på datorn bara göra " Vettiga" saker eller snarare såna där tråkiga måsten..
    Ser du bor i Partille ja inte så långt från mina hemtrakter och min bror med familj bor i Floda..Kram till resten av din helg..Susanne

    SvaraRadera

Bloggintresserade

Bloggarkiv