Helena är en jättego tjej som var lättpratad så eftermiddan bara försvann.
"Mandelblomman" har varit på mig om receptet på gratängen så här kommer det.
Konserverade päronhalvor delas lite och läggs i en smord ugns-form.
Fläskfilé skärs i mindre bitar och brynes och sen lägger man dessa bitar på päronen.
Ovanpå filén läggs brynta champinjoner och sen smular man över Kvibilles Ädelost. Grädde efter behag hälls sedan över alltihopa och sen gratineras det i ugnen tills osten smält.
Potatisgratäng och en sallad passar till.
Som tur var är inte Helena Vegan så hon kunde ta av såsen som bildas i gratängen men i stället för fläskfile fick hon Quorn-burgare. Jag kom att tänka på alla ungdomarna på jobbet som brukar äta såna. Det ser ju riktigt gott ut.
Flera av er har frågat om beskrivningarna till mina julpyssel. Först ville jag inte lägga ut dem för jag har själv hittat dem på webben och jag kan inte komma ihåg var.
Hoppas att den som ligger bakom beskrivningarna har överseende med att jag lägger ut dem.
Hursomhelst så har jag i både stjärnorna och tapparna låtit en silvertråd löpa med. Tapparna har jag gjort i olika garner och i olika längd.
Istappar
Lägg upp ca 70 lm, virka två stolpar i fjärde maskan från nålen, därefter tre stolpar i varje maska.
Avsluta med 15 lm till hänget.
Picot = p = 4 lm, 1 fm i 1:a fm
x-x = upprepas
Virka 12 lm och slut till en ring med 1 sm i 1:a lm
Varv 1: 1 lm, 18 fm om luftmaskringen, 1 sm i lm
Varv 2: 1 lm, x 2 fm, 6 lm, hoppa över 1 fm, x 6 ggr, 1 sm i 1:a fm
Varv 3: sm fram till 1:a lm, x om lmb virkas 2 st+1p+1 st+1p+1 st+1p+ 2 stx 6 ggr
(1:a st = 3 lm) 1 sm i 3:e lm i början av varvet
Virka 25 lm till hänget
Kramas med varandra
skönt att middagen gick bra .....mmmm det lät ju jätte gott Tack för receptet det måste jag absolut testa /kram
SvaraRaderaVilken läcker maträtt. Värt att prova . Roligt med något nytt. Och dina istappar är sååå söta !!! Kram Eva
SvaraRaderaLåter och ser hur gott ut som helst. Det skall provas.
SvaraRaderaÅ så fina saker du tillverkar, gulligt.
Kramar:)
Det verkar ju ha varit en riktigt god middag, det riktigt vattnas i munnen... :)
SvaraRaderaEn istapp (eller flera) ska jag pröva på! Tack för beskrivningen!
kram
Så annorlunda med päron och fläskfilé. Måste testas.
SvaraRaderaDen där goda middagsmat ska jag pröva!
SvaraRaderaPuh-jag är slut i huvudet efter den här dagen, men roligt var det....ha skön kommande vecka!
Smaskigt! Måste prova nån gång. Tack för beskrivningarna! Verkar inte svåra.
SvaraRaderaLåter spännande med päron och fläskfile. Vad fint att allt gick bra.
SvaraRaderaHa en skön vecka.
Anje
Tack! detta recept ska provas...kramis semlan
SvaraRaderaMmmm, det är tur att man redan har ätit middag och är mätt... Det låter spännande med de söta päronen och kött. Det måste jag nog pröva!
SvaraRaderaSå skönt att det gick bra med nya flickvännen!
Kram, Monica
Du har alltid så goda recept, det här nu, verkar också kolossalt gott.....måste jag pröva.
SvaraRaderaTrevligt med trevlig flickvän! Mysigt.
Tack för "recept" även på istapparna, dom är så fina!
Agneta kram
Oj så mycket som händer i ditt liv just nu! Det verkar ju som allt vänder sig till det bästa både med jobbet, hälsan och nu med sonens flickvän, kul. Jag blev inspirerad av både ditt recept och pyssel.
SvaraRaderaMarianne
ojoj så mycket fint du gör och vilken gratäng sen då, den äter nog upp sig själv den hihi. Kram på dig/INgela.
SvaraRaderaDen gratängen ska jag absolut prova, ser jättegott ut. La in mönster på istappar förra julen, det är kanske är de du hittat,jag har de även på mönsterarkivet. Otroligt vackert med virkade istappar i granen eller i ett fönster om man gör de lite större.Kul med tofsarna på stjärnorna./ Ha en bra dag
SvaraRaderaRoligt att allt blev lyckat! Tack för det härliga receptet. Det ska jag snart testa!
SvaraRaderaGratängenverkar god och enkel att göra. Ska prova i helgen. Tack för tipset!
SvaraRaderaKram.
Vilken annorlunda gratäng. Låter god. Måste nog provas.
SvaraRaderaHa en fin kväll.
Kram
Ser väldigt gott ut,får nog prova nån dag.
SvaraRaderaDitt "pyssel ser också väldigt fint ut.
Hej!
SvaraRaderaTack för din hälsning!
Uuu, vad gott det ser ut!
Så fina pyssel!
Måste testas!
Ha en fin vecka!
Kram Sirpa
Va kul med nåt nytt! Päron och fläskfilè tillsammans med ädelost....Det var en helt okänd blandning för mig. Men jag ska absolut testa. SPÄNNANDE!
SvaraRaderaHoppas du får en fin vecka!
Kram Åsa.
Hej!
SvaraRaderaVad hungrig jag blir när jag läser ditt recept. Verkar sååå.... gott.
Mitt recept på saffranskakan ligger nu på min blogg.
kram
Birgit
Kul med nya familjemedlemmar. Är de trevliga får man väl stå ut med att de är vegetarianer?!
SvaraRaderaMaten såg superb ut, måste provas.
Ha det bra, Kram Marie
Låter gott. Och vad bra att allt gick så bra. Då blir det säkert fler besök av henne.
SvaraRaderaLäste om ditt tuffa schema. Måste vara jobbigt att arbeta fyra nätter i rad.
Ha det så gott.
Kram Birgitta
Den middagen så god ut!
SvaraRaderaOg de snøkrystallene var veldig søte.
Ha en fin uke,
klem :O)
Lite annorlunda med päron i maten,men ser supergott ut,måste nog prova,tack.;)Pysslig du är vännen,jättefint.ha en skön vecka.Kram ulrika
SvaraRaderaLåter jättegott ska nog prova ditt recept.
SvaraRaderaTack för beskrivningen på istapparna, idag ska det köpas garn.
Kram från Jemtarnas rike
Ser helt magiskt gött ut!!!
SvaraRaderaVilken härlig känsla när man lyckas med något och får känna sig nöjd!
SvaraRaderaSåå fina istappar och stjärnor som du knåpat ihop!
Låter inget kul det där med ditt jobb... Usch, vad trist. Själv är jag väldigt trött på mitt jobb... Jag känner mig hela tiden stressad och har en jobbig känsla av att aldrig räcka till... Det är så fruktansvärt mycket hela tiden...
Jag längtar efter julledigheten.
Ha det bra!
Kram Sari
Jag ääälskar alla dina goda recept du lägger ut..och denna verkar inte gå av för hackor..älskar päron och ädelost!!
SvaraRaderaha det gottis! Kram Sanne
Bra gjort! Det var ju bra att du tänkte på att fråga om maten, nu när Helena kom på middag första gången. Och du fixade mat till henne galant! Men det är klart, jag har ju förstått att du är en omtänksam männsika. Och visst är det spännande att få lära sig laga annan mat än man är van vid. Toppen!!
SvaraRaderahulda
Den maträtten verkar god. Måste testa den på gubben.
SvaraRaderaHa en bra vecka!
Här bjudes en på härli mat och rolig virkning, hoppas dagen varit bra, här har de snöat hela dagen och det håller på än, om det bara kunde sluta blåsa, det blåser kalla vindar på Bossgård idag, kramen
SvaraRaderaNu blev jag hungrig när jag tittade in hit. Ser jättegott ut.
SvaraRaderaJättefina julpyssel du virkat!
Vilken god middag du hade lagat. Tack för tipset.
SvaraRaderaDu är så händig och pysslig med det mesta.
Vad härligt det såg ut vid er förra tur till erat torp.
Jag beundrar dig din ork och tålamod med dina extra barn boendes hos dig. Det är ju annat för mig som har 3 tonåringar hemma vid min ålder, genom dom är födda av mig själv.
kram
strömma som varit och är slö med kommenterandet och läsandet av bloggar nuförtiden
OOOOOOO vad gott det lät och såg ut!! Tack för det, nu är helgmiddan räddad :-D
SvaraRaderaTack för recept och beskrivning.
SvaraRaderaMiddagen ser verkligen härlig och god ut, ska testa den när sonen med fam. kommer hem. Nu ska jag virka istappar och stjärnor, spännande.
Ha en bra dag.
Kram Birgit
Det ser så gott ut, måste testa :)
SvaraRaderaFina istappar och stjärnor du gör, kommer att bli fint i granen.
Önskar dig en trevlig helg.
Annika
Ser och låter gott. Något jag skall testa, vad det lider.
SvaraRaderaTrevlig helg
Birgitta